Ayurveda för mig

Intresset för örter började för många år sedan då jag jobbade med min farbror Roland Rittman som plockar örter, bär, blommor, svamp m.m. till restauranger, bl a Noma i Köpenhamn. Att få vara ute i naturen och samla föda känns som det mest naturliga för mig. Med en trädgårdsmästare till pappa och en mamma som stoppat vitlök i öronen på mig vid förkylning som barn. 

Min nyfikenhet för Ayurveda började då jag fick kunskapen om hur jag kunde balansera min dåvarande IBS, irritabel bowel syndrome. Det var efter många års kamp om hjälp av sjukvården som jag började leta efter något alternativ. Jag bokade in mig på en Ayurvedisk hälsorådgivning och fick 3 råd med kostrekommendationer jag skulle följa och bara efter en månad kände jag stor skillnad. Svullnad och uppblåsthet försvann. Även kramperna och den jobbiga oregelbundenheten med toalettbesök blev mycket mer balanserad. Den som själv har IBS vet hur dessa symptom påverkar allt i det sociala livet, sömn, rutiner, humör och känslor.

Enligt flera forskningsstudier lever fler än 10 procent av befolkningen med IBS och enligt Karolinska Institutet är "orsakerna till IBS till stora delar okända, vilket hindrar utvecklingen av effektiv behandling. Man vet att genetiska faktorer kan påverka risken att drabbas av IBS, men forskningen på området är otillräcklig."

Majoriteten av mina klienter har matsmältningsbesvär och resultatet av de ayurvediska råden är väldigt effektiva.

Det som gör den ayurvediska läran så effektiv är:
-kunskapen om kvalitet hos din unika konstitution tillsammans med orsak och egenskap hos obalansen.
-att lära känna sin egen kropp och dess kommunikation.
-enkla förändringar i den vardagliga livsstilen och kosten.


Prova en andningsövning med mig!

Renande Pranayama

Ljudets effekt

Jag har sen vintern 2021 spelat kristallskålar och gong på mina klasser. Ett kraftfullt verktyg för avslappning, läkning och upplevelse. För mig blev det självklart att välja sången med mantra och instrumenten som verktyg efter att ha haft musiken i hemmet hela livet och spelat fiol sen jag var 4 år. Klasserna har varit väldigt starka och uppskattade med nyfikna deltagare.

 

MINA UTBILDNINGAR

-Diplomerad ayurvedisk hälsorådgivare 2016, Skandinaviska Ayurveda Akademin. Lärare Johan Ljungsberg, Dr Vinay Vora & Ann Svärdfelt

- Certifierad ayurvedisk hälsorådgivare 2019, Ahmedabad Indien av Dr Vinay Vora

- Diplomerad Ayurvedisk massageterapeut 2019, Skandinaviska Ayurveda Akademin. Lärare Johan Ljungsberg, Berit Carlmalm och Emma Gustafsson

Andra kurser och workshops som har tagit mig dit jag är idag

- Access Bars med Malin Sandell 2015
- Adaptive Yoga for mobility disability med Wendy Sandström 2016
- Yinyoga grundutbildning med Ann Svärdfelt 2017 & 2022
- Känslohantering för Yogalärare med Ina Elverljung 2017
- Power dialogues på Option Institute med Bears Kaufman 2017
- Original play med O. Fred Donaldson 2017
- Group leadershiptraining på Option Institure 2018
- Reiki I&II enligt Usui Holy Fire III® Madgalena Kuchcinska 2020
- How to play chrystal singing bowl & gong- Månica Andrumyoga Soundtempel 2022

YOGA FÖR MIG

För mig är yoga ett sätt att landa. Att låta kroppen och sinnet mötas. Ett sätt att få perspektiv, medvetenhet och läkning. Yinyoga har för egen del inneburit sorgbearbetning, stressreducering, fokus och energi. Jag började yoga i Malmö 2013 och har alltid dragits till den mer lugna och stretchande formen samt den meditativa som tex Yoga Nidra. 2016 gick jag också en kurs i meditation som heter Source med min Ayurvedalärare Johan Ljungsberg. Mitt sinne har fått träning i att ta hand om tankar och oro samt hjälpt mig enormt när jag har balanserat min IBS. 2017 gick jag min första utbildning i yinyoga och har sen dess gett flera klasser i veckan i Malmö och Skurup.


Mina elever pratar ofta om att min röst är magisk, att den vibrerar in i kroppen och lugnar systemet direkt. För mig började den effekten och upplevelsen efter min resa till Indien 2019 då jag gjorde en Pancha Karma hos min lärare Dr Vinay Vora samt bodde en natt på ett Ashram där jag fick sjunga mantran och vid ett tillfälle blev uppkallad själv med min vän att sjunga. Efter den händelsen har min röst förändrats.